Jazzahead! meets Holandsko !!!

Jazzahead! meets Holandsko !!!
Logo

11. - 13.4.2024, Bremen, D   10.05.2024

Po dlhšej odmlke sa jazzoví priaznivci, hudobníci, kluby a festivaly, agentúry a vydavatelstvá radujú, nakoľko tento rok sa nám vrátil v plnej sile, po minuloročnom rozbehu, významný jazzový veľtrh a festival Jazzahead!. Predošlé roky sprevádzali rôzne obmedzenia, či úplne zrušenie podujatia v podobe online priestoru. Avšak tohtoročný 18. ročník sa už niesol v duchu exkluzívneho jazzového veľtrhu, tak ako sme naňho zvyknutí a Brémy sa mohli zase raz stať na niekoľko dní významnou jazzovou metropolou. Všetko sa však nevrátilo do starých koľají a festival postupne vstupuje do novej éry. Jednou zo zmien bolo zrušenie rozdelenia dní na európske zoskupenia, kapely hosťujúcej krajiny, nemecké a zámorské zoskupenia. Formácie síce spadali už do zaužívaných koloniek, no dramaturgovia sa rozhodli aj pre tento ročník ich premiešať pekne spolu, takže každý deň si poslucháči mohli vychutnať kapely zo všetkých kútov sveta. Mne osobne vyhovoval "starý" systém, nakoľko som mal 8 kapiel napríklad zo spriatelej krajiny všetky pekne pokope a šli na pódiá rad radom, v jednom časovom bloku! A tento rok bola ešte jedna významná zmena - Götz Bühler, jeden z moderátorov na Jazzahead! získal pozíciu umeleckého poradcu (nahradil svojich dvoch predchodcov na pozícii darmaturgov - ktorými boli Uli Beckerhoff a Peter Schulz). Ten sledoval festival z blízka od jeho začiatku a profesionálne sa s ním spojil ako moderátor digitálneho ročníku počas covidu. Götz Bühler je zástanca otvorenosti hudby a nových medzinárodných kapiel a umelcov, ktoré by rád videl pribúdať v nasledujúcich ročníkoch.

 Vchod na veľtrh © Patrick Španko Vchod na veľtrh © Patrick Španko
 Zóna oddychu s obrazovkou © Patrick Španko Zóna oddychu s obrazovkou © Patrick Španko
 Götz Bühler © Patrick Španko Götz Bühler © Patrick Španko
 Vypredané koncerty © Patrick Španko Vypredané koncerty © Patrick Španko

Tento rok, čiže 18. ročník jazzového veľtrhu a festivalu, otvorila holandská formácia Kika Sprangers Large Ensemble (Kika Sprangers - alt a soprán saxofón, Anna Serierse, Nina Rompa, Marit van der Lei a Līva Dumpe - spev, Ketija Ringa Karahona - flauta, Alistair Payne - trúbka, Morris Kliphuis - francúzsky roh, Mete Erker - tenor saxofón a bas klarinet, Koen Schalkwijk - klavír a klávesové nástroje, William Barrett - kontrabas a Willem Romers - bicie nástroje). Vedie ju skladateľka a saxofonistka, 29-ročná Kika Sprangers, ktorá je považovaná za jeden z najväčších talentov súčasného holandského jazzu. Jej hudba je nádherne a zároveň ľúbivo vystavaná a vyznačuje sa jemnosťou, ale zároveň odhaľuje príťažlivé napätie v tomto trochu oddychovolm (nie je myslené zle!) jazze. Bola to jednoznačne pohoda!

Kika Sprangers © Patrick ŠpankoKika Sprangers © Patrick Španko
Kika Sprangers Large Ensemble © Patrick ŠpankoKika Sprangers Large Ensemble © Patrick Španko

Alessandro Fongaro's Pietre (Nicolò Ricci - tenor saxofón, Jesse Schilderink - tenor a barytón saxofón, Sun Mi Hong - bicie nástroje a Alessandro Fongaro - kontrabas) je kvarteto, ktoré vedie taliansky skladateľ a kontrabasista Alessandro Fongaro (* 1991), ktorý je usadený v Rotterdame. Pietre (v taliančine znamená kamene) je jeho najnovší projekt, kde ti vôbec nechýbajú klavír či gitara a zažiješ príjemné melodické veci, s množstvom improvizácií "just in time" v podaní leadra, dvoch saxofónov a už hviezdej bubeníčky!

Alessandro Fongaro © Patrick ŠpankoAlessandro Fongaro © Patrick Španko
Alessandro Fongaro´s Pietre © Patrick ŠpankoAlessandro Fongaro´s Pietre © Patrick Španko

Boi Akih (Monica Akihary - spev, bas kalimba, live sequencer, Niels Brouwer - gitara, Sekou Dioubate (35-strunná kora, perkusie, Dodó Kis - zobcová flauta, Nora Mulder - portative organ, analogový syntezátor a Bintou Kouyate - perkusie) je zoskupenie, ktoré vás zoberie na cestu kontrastov a paralelných vesmírov: spev v starobylom jazyku, divoký dych organu, balijské mikrotóny, akustické verzus elektronické, mechanické verzus organické, éterické verzus ostro rytmické. Pre mňa fajn, ale viac world music ako jazz!

Boi Akih © Patrick ŠpankoBoi Akih © Patrick Španko
Monica Akihary © Patrick ŠpankoMonica Akihary © Patrick Španko

Dúfam, že nepochybujete o veľkej rozmanitosti amsterdamskej scény, na ktorej sú kľúčovými postavami aj Ben van Gelder (*1988) - alt saxofón a Reinier Baas (*1985) - elektrická gitara! Spoločne hrávajú už vyše 10 rokov a na pódiu stáli spoločne niekoľko stokrát - či už to bol Metropole Orkest až po spoluprácu s kniežaťom hudobnej anarchie Han Benninkom. Počuli sme loopy na gitare a saxofón mal zaujímavý sound! Zdanlivo jednoduché, ale pritom zložité, ale pohodové!

Ben van Gelder © Patrick ŠpankoBen van Gelder © Patrick Španko
Reinier Baas © Patrick ŠpankoReinier Baas © Patrick Španko

Tak táto kapela 8 hudobníkov zo 7 krajín mi ozaj pomastila pupok! Guy Salamon Group (Guy Salamon - bicie nástroje, Alistair Payne - trúbka, José Soares - alt saxofón, Lucas Martinez - tenor saxofón, Jesse Schilderink - barytón saxofón, Xavi Torres - klavír, Teis Semey - gitara a Brodie Jarvie - kontrabas) vedie v Jeruzaleme narodený Gay Salamon, žijúci momentálne v Amsterdame. Jeho talent je jedným z najvýraznejších súčasnej amsterdamskej scény a jeho hudba je vitálna, silná, sebavedomá, vyžaruje z nej jazzové cítenie a má odpor k falošným pretvárkam. Na koncerte sa okteto predviedlo skladbami z čerstvého albumu Free Hugs (recenzia bude onedlho) alebo od swingu a punku až po polku - je to jazda na divokom kolotoči plnom radosti z hudby!

Guy Salamon Group © Patrick ŠpankoGuy Salamon Group © Patrick Španko
Guy Salamon © Patrick ŠpankoGuy Salamon © Patrick Španko

Z doterajších účinkujúcich by ste mohli poznať 45-ročnú skladateľku a saxofonistku Tineke Postma, "ktorá v tichosti vystúpila začiatkom decembra 2019 v Bratislave, bez veľkého či akéhokoľvek povšimnutia médií, na Gypsy Jazz Festivale Mila Suchomela. Hrala v zoskupení Daniela Bulatkina, ktorý si ju pozval do kapely." Tineke je jednou z najvýraznejších a najuznávanejších hudobníčok holandskej scény. Vystupovala po boku mnohých amerických velikánov vrátane Herbieho Hancocka a Wayna Shortera.Tineke prišla na Jazzahead! 2024 s programom Aria (Tineke Postma - soprán a alt saxofón, David Dorůžka - gitara, Robert Landfermann - kontrabas a Tristan Renfrow - bicie nástroje), čo sú vlastne jej kompozície z ostatného albumu Aria. "Názov Aria predstavuje Tinekeinu vášeň pre začlenenie dychu a priestoru do jej hudby, čo je podľa nej v dnešnom svete dôležitejšie ako kedykoľvek predtým"

Tineke Postma Aria Group © Patrick ŠpankoTineke Postma Aria Group © Patrick Španko
Tineke Postma © Patrick ŠpankoTineke Postma © Patrick Španko

Siedmou a pre mňa poslednou holandskou formáciou, ktorú som na Jazzahead! 2024 zažil na živo, bolo trio Raw Fish (Teis Semey - gitara, MPC, drum machine, Giovanni Iacovella - bicie nástroje a live electronics a Marta Arpini - spev a syntezátor), čo je dánsko-talianske trio, kde je punk, indie rock a improvizovaná hudba zmiešaná a podávaná na vesmírnej lodi. Tvoria trojicu, ktorá sa plaví po krajinách neznáma a zvukov nepočutých. Po koncerte som chcel vykríknuť: "Šialené a čo to, do čerta, bolo!“

Táto služobná cesta bola realizovaná s finančným príspevkom Literárneho fondu a Hudobného fondu!

Teis Semey © Patrick ŠpankoTeis Semey © Patrick Španko
Raw Fish © Patrick ŠpankoRaw Fish © Patrick Španko